Donnerstag, 20. Juli 2017

Königa na českej Tour preženie Bárta, možno prídu aj Štybar a Kreuziger

"Dočkáme sa najväčšia konkurencia, aká v Česku bola za posledných dvadsať rokov," pochvaľuje si Jaroslav Vašíček, predseda organizačného výboru.

Šiesty ročník najväčšieho tuzemského etapového závodu prejde Olomouckým krajom 13. až 16. augusta.

Môže to byť aj odveta za Tour de France, kde sa všetci štyria českí jazdci predstavia. Leopold König pritom v päťročnej histórii závod dvakrát vyhral, ​​druhýkrát v roku 2013 mu k triumfu pomáhal aj Jan Bárta. Obaja vtedy jazdili za nemecký NetApp, v Česku ale pretekali za národný tím. Teraz budú stáť proti sebe.König znovu v reprezentačnom drese, Bárta príde so stajňou Bora.

Na štarte ale budú aj ďalšie špičkoví jazdci. "Čerstvo potvrdil účasť na Czech Cycling Tour nový majster republiky a účastník Giro d'Italia Petr Vakoč, ktorý pôjde za Etixx. Príde aj poľský CCC Sprandi Polkowice s Talianom Rebelinem a našimi pretekármi Jánom Hirt a Jozefom Čiernym. A tiež hviezdy z Androni-Sidermec, ktoré tento rok absolvovali Giro d'Italia, "vymenoval Vašíček.

Zo stajní World Tour už skôr prisľúbil účasť Etixx-Quick Step, ktorý však svojou zostavu pre závod v Česku vyberie až po dojazde Tour de France.

"Rozhodne môžeme počítať s tým, že do Českej republiky privezú jednu či dve svetové hviezdy.Dôležité tiež je, že majiteľom stajne je Zdeněk Bakala, takže sa tu chcú ukázať, "vysvetlil Vašíček, ktorý by si želal účasť britského spurtéra Marka Cavendishu.

"Vyzerá to, že by mohol prísť.V rovnakej dobe sa totiž jede Eneco Tour, kam by mal ísť z Etixxu Tom Boonen, tým pádom by Cavendish mal ísť k nám, pretože k Belgicku nemá taký vzťah, "premieta Vašíč ek.

Veľa by stál aj o jeho stajňového kolegu Zdeňka Štybar, u neho ale bude záležať, ako sa mu podarí vo Francúzsku. "Čaká ho prvý Tour de France v živote, takže sa uvidí, ako ju zvládne a ako sa bude po nej cítiť," dodal muž, ktorý závod v roku 2009 založil.

Organizátori sa nevzdávajú ani šance na účasť Roman Kreuziger, závodícího po boku Alberta Contadora v Tinkoff-Saxo. "O jeho štarte vyjednáva prezident zväzu cyklistiky.V prípade, že to vyjde, by išiel za reprezentačný tím, "dodal Vašíček.

Druhým českým tímom bude královohradecký Whirlpool Author. "Snažíme sa vytvoriť ešte jeden tím v podobe nejakého mixe, ale už tu nie sú cyklisti, ktorí sú schopní závod v tejto kategórii a výkonnosti absolvovať," mrzí prvého muža Czech Cycling Tour.

dôjde na súboje s Cavendishom?

Štvordňový závod m á osvedčený scenár. Otvára ho tímová časovka, potom príde na rad rovinatá etapa na Hané, kráľovská v Jeseníkoch a rozhoduje sa pravidelne na okruhoch v Dolanoch pri Olomouci. Tento rok budú len drobné zmeny.

"Vzhľadom k rozkopanie ciest sa tento rok miesto Mohelnice pocestujú dve etapy do Uničova.Prvý bude časovka cez kopec na Medlov, druhá bude končiť v Dukelskej ulici a všetci dúfame, že tam zvedie súboj Kaňkovský s Cavendishom, "maľuje si Vašíček spurtérský súboj rodáka z neďalekých Bělkovice s legendou Tour de France.

Špičková konkurencia na Czech Cycling Tour je zásluhou riaditeľa pretekov Jána Svorad a jeho bohatých kontaktov z čias pretekárskej kariéry. Aj vďaka tomu bol závod na jeseň zaradený do kategórie UCI 2.1. Potom prichádzajú na rad peniaze a referencie z minulých rokov.

"A tie sme dostali vynikajúce nielen od pretekárov, ale aj rozhodcov a ďalších ľudí. Tímom vyhovu je, že sa nikam nesťahujú, všetko sa odohráva na jednom mieste.Sú tu pekné hotely, pekná mestá, a ako hovoria manažéri - je tu úžasné pivo, "usmieva sa Vašíček.

Fanúšikovia cyklistiky, ktorí si obľúbili výpravy na Giro d'Italia aj Tour de France, môžu tento rok prežiť podobný sviatok vo skromnejším rozsahu aj doma. "Už v minulých rokoch začali ľudia chodiť. Je vidieť, že cyklistika začína u nás lákať. Tento rok ich určite príde o dosť viac, "verí šéf závodu.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen