Freitag, 21. Juli 2017

Byť doma nebýva pre Euro výhoda. Českí futbalisti na fanúšikov spoliehajú

Česko sa od roku 1994 už šesťkrát zúčastnilo záverečných bojov o majstra Európy do 21 rokov, ale prvýkrát v histórii šampionát organizuje. Čo to pre neho znamená po športovej stránke?

Ihrisko a štadióny, ktoré futbalisti dobre poznajú. Na tribúnach tisícky fanúšikov, ktorí ich prídu podporiť. To sú nesporné výhody. Všetky tri stretnutia v základnej skupine, v ktorej sa Česi v Prahe postupne stretnú s Dánskom, Srbskom a Nemeckom sú už vypredaná.

Ale domáci turnaj prináša i úskalia. Veľké očakávania, tlak verejnosti a médií, s čím sa nie všetci dokážu vyrovnať. A pri nepriaznivom vývoji sa podpora z tribún môže zmeniť vo stresujúce prostredie.

"Je mi jasné, že všetko sa bude hodnotiť podľa výsledkov a predvedenej hry.Na to sm e pripravení, "hovorí tréner Jakub Dovalil.

On vedie mužstvo už na druhom šampionáte. Pred štyrmi rokmi v Dánsku hralo v menších mestách a v komornej atmosfére. Partia okolo Dočkala, Gecova, Váchu či Pekharta to dotiahla do semifinále.

Teraz Kadeřábka, Brabca, Kalas a spol. čakajú zápasy na najväčších českých štadiónoch, v hľadisku bude fandiť takmer dvadsať tisíc ľudí.

"Myslím si, že to zvládneme. Vo futbale ste pod tlakom stále, s tým sa musí vedieť žiť, "zdôrazňuje Dovalil.

"Máme hráčov, ktorí prešli Spartou a tí sú na tlak a plné štadióny zvyknutí. Skôr si myslím, že nás to môže vybičovať.Pred tromi rokmi v baráži v Rusku bolo taky dvadsať tisíc ľudí a tam nám atmosféra pomohla, aj keď sme nepostúpili, "spomína kouč.

Popri sparťanov sú v tíme aj Petrák s Kalas, ktorí v Nemecku resp. v Anglicku počas jari nastupovali v niektorých zápasoch pred viac ako dvadsiatimi tisíckami divákov.

"Podľa mňa tlak, nech je akýkoľvek, byť nevýhodou nemôže. Každý sa musíme donútiť k čo najlepším výkonom a je jedno, či sa hrá v Rusku, v Rumunsku alebo u nás doma. To je rovnaké pre všetky mužstvá, "tvrdí stopér Tomáš Kalas, ktorý na jar nastupoval v Middlesbrough.

" Pokiaľ nám ľudí budú fandiť, ​​tak to môže byť skôr naša výhoda. Ale ako všetci vieme, nie vždy plný štadión znamená podporu fanúšikov.Ja samozrejme dúfam, že nás ľudí poženú, že budú dvanástym hráčom. "

Stopér, ktorý patrí Chelsea, si na usporiadanie šampionáte pochvaľuje ešte jednu vec:" Sme doma, kde máme všetok komfort. Keď čokoľvek potrebujete, tak si to zariadite. V cudzine sa potom niektoré veci musíte vybavovať vždy cez niekoho. Dva roky trénujeme v rovnakých podmienkach, sme na rovnakom hoteli. "

Keď českí mladíci začali prípravu na turnaj doma, hneď prvý deň na autogramiádu aj v daždivom počasí dorazili desiatky fanúšikov. Záujem predčil očakávania. "Bol som príjemne prekvapený, vážim si toho," hovorí sparťanský stredopoliar Ladislav Krejčí.Ľudia dokonca vyvolávali jeho meno. "To všetko nám pomáha a dvíha sebavedomie."

Česko v máji organizovalo majstrovstvá sveta v hokeji, celkovo prišlo 742 tisíc priaznivcov, čo je najviac histórii. Podľa čísel z predpredajov je isté, že aj malé Euro prekoná rekord, ktorý drží Izrael sa 176 tisíckami fanúšikov z roku 2013. Pre český šampionát bolo k dispozícii celkom 230 tisíc vstupeniek.

"Verím, že podpora fanúšikov bude skvelá. My si samozrejme uvedomujeme, že za to budú chcieť výsledky, dobrý futbal, maximálne nasadenie, "vypočítava Krejčí. "Prial by som si, aby to bolo ako na hokeji."

Doteraz najväčší eufóriu jedenadvacítka zažila pred pätnástimi rokmi, kedy šampion� �t hostilo Slovensko.Vtedy sa hralo prvýkrát systémom, ktorý bol najviac podobný tomu súčasnému - dve skupiny po štyroch, víťazi hrali finále, druhí v poradí o bronz.

Na zápasy základnej skupiny do Trenčína proti Španielsku, Holandsku a Chorvátsku dochádzal tisíce priaznivcov z Česka a tímu okolo Jankulovského, Ujfalušiho či Baroša pomohli do finále, kde podľahol Taliansku.

O dva roky neskôr vo Švajčiarsku pribudla do programu semifinálové stretnutia. Tento rok v Česku sa týmto systémom hrá naposledy, v Poľsku 2017 sa počíta už s dvanástimi účastníkmi.

Do roku 1994 sa majstrovstvá Európy do 21 rokov hrala podobne ako európske poháre, čiže systémom play-off až do finále a usporiadateľ žiadny nebol.V nasledujúcich rokoch z kvalifikácia vzišlo osem mužstiev pre záverečné boje a od semifinále sa hralo v jednej krajine. Potom už prišla revolúcia, ktorá začala na slovenský. Mimochodo m, najviac triumfov v kategórii do 21 rokov má Taliansko, turnaj vyhrala päťkrát, ale nikdy ho neusporadúvala.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen